Müsilaj kabusu 30 metre derinliğe indi: ‘Kendinizi kandırmayın!”
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde Derin Deşarjla Atık Bırakılmasını Görüntüledi
Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ne 20 metre derinlikte deşarjla atık bırakılmasının sualtı kamerasıyla görüntülendiğini belirtti. Sarı, müsilajın 30 metre derinliğe indiğini açıkladı.
Sarı, bir dalış sırasında kaydettiği derin deşarj yöntemiyle atık bırakılan anları sosyal medya hesabından paylaştı.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma’da bir belediyenin sınırları içinde, harika bir plajın ilerisinde 20 metre derinlikte denize dökülen atıkları görüntülemesinin üzücü bir manzara olduğunu ifade etti. Şehir merkezine yakın kıyılarda sıkça rastlanan bu durumun binlerce borunun hala Marmara Denizi’ni kirletmeye devam ettiğini gösterdiğini belirtti.
30 Metre Derinliğe İndi
Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın yüzeyden 30 metre derinliğe kadar Marmara Denizi’ni kapladığını vurgulayarak, deniz kirliliğinin önlenmesi için adımların atılması gerektiğini söyledi. Kendisini ve diğerleri de insanları müsilajın oluşumuna katkıda bulunan atıkların denize deşarj edilmesi konusunda uyardı.
Sarı, atıkların ileri biyolojik arıtmadan geçirilmeden derin deşarjla denize verilmesinin doğru olmadığını, Marmara Denizi’nin bu şekilde kirlenmeye devam etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin hassas bir ekosistem olduğunu ve atıkların arıtılmadan denize verilemeyeceğini belirterek, ileri biyolojik arıtma yapılmadan derin deşarjın uygulanamayacağını sözlerine ekledi. Müsilajın kontrol edilebilir tetikleyicisinin deniz kirliliği olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.