Madeni 5 Türk Lirası’nın ayrıntıları Resmi Gazete’de

Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak basılacak madeni 5 Türk Lirası’na ilişkin ayrıntılar Resmi Gazete’de yayımlandı.

100 milyon adet piyasaya sürülecek olan madeni 5 TL’lerin toplam hacmi de 500 milyon lira olacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin 100. yılı anısına 100 milyon adet ile sınırlı 5 TL değerindeki madeni hatıra paraların basıldığı ve tedavüle verildiği aktarıldı.

Bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilen madeni 5 TL’nin çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm, ağırlığı da 8,25 gram olacak. Kenarları tırtıllı olan 5 TL’nin dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız yer alırken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konumlandırıldı.

Bunun solunda “5” rakamı, altta “TÜRK LİRASI” yazısı ve yazının altında “2023” yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaysa şu ifadelere yer verilmişti:

29 Ekim 2023 Pazar günü tedavüle verilecek olan 5 TL madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus 100 milyon adet basılmıştır. Bu nedenle büyük bir hatıra değeri taşımaktadır.

Tedavül Hatıra paranın özellikleri aşağıda açıklanmıştır.

100. Yıl temalı 5 TL Tedavül Hatıra Paranın; İç göbeğinde “Türkiye Yüzyılı” logosu kullanılmıştır. Logonun üzerinde “5” ibaresi, alt kısmında ise “TÜRK LİRASI” ibaresi bulunmaktadır. Dış halkada sekiz köşeli “Selçuklu Yıldızı” motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda “₺”, sağında ise “TC” sembolleri güvenlik unsuru olarak yer almaktadır. Altta ise basım yılı “2023” tarihi yer almaktadır.

Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırılmıştır. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir