İlkbaharda bahçenin ne ve nasıl gübreleneceği: Gübre yoksa ne yapılmalı ?

Gübrelerin ne zaman ve nasıl uygulanması gerektiği:

İlkbaharda toprağı ne zaman gübrelemeli?

Çeşitli faktörlere odaklanmanız gerekir.
Hava durumu ve baharın gelişi hakkında – baharın takvime gelişi her zaman gerçek olanla örtüşmez. İlk gübreler, kar tamamen erimeden önce uygulanmalı ve eriyen su toprağa sızmamalıdır. Bu genellikle Nisan ayının ikinci yarısından daha erken olmaz. Gübreler bu noktadan önce uygulanırsa suda çözünecek ve toprağa hiçbir şekilde fayda sağlamayacaktır.
Gübre uygulanan bitkiler için. Meyve ağaçları genellikle diğer mahsullerden önce beslenir, sebzeler ve çiçekler ekimden hemen önce daha iyi beslenir.
İlkbaharda toprağı gübreyle gübrelemenin avantajları
Gübre ile ilkbaharda gübrelemenin avantajları olmasına rağmen gübre genellikle sonbaharda toprağa uygulanır. İlkbaharda uygulanan gübre toprakta ayrışarak genç fideler için çok gerekli olan ısıyı açığa çıkarır. İkincisi, gübre dondan değerini kaybedebilir ve bahar uygulaması besin özelliklerini koruyacaktır.

Gübre uygulamak için ipuçları aşağıdaki gibidir:

Çürümüş, olgunlaşmış gübreyi toprağa koymak gerekir, bu haliyle en değerlidir. Gübre toprağa 15-20 cm derinliğe kadar gömülmeli, yüzeye saçılmamalıdır.

Gübre yoksa ilkbaharda toprak nasıl gübrelenir?

  • İyi bir organik gübre tavuk dışkısıdır. Kurutulmuş halde su ile seyreltilmeden uygulanabilir, kazılarak eklenir veya tırmıkla toprağa serilir.
  • Organik kül gübresi fosfor, potasyum ve eser elementler açısından zengindir. Külü kuru formda veya çözelti formunda gübrelemek mümkündür – 300 g külü 10 litre sıcak suda eritin. Kuru kül sığ oluklara yerleştirilebilir ve toprakla kaplanabilir, yatak kazarken kullanılabilir.
  • Beslenme için kemik unu üç yılda bir defadan fazla kullanılmaz. Gübre, sahanın kazılması sırasında uygulanır veya toprağa gömülür.

Sideratlar, toprağı nitrojenle daha fazla öğütmek ve zenginleştirmek ve yabani otların büyümesini bastırmak için özel olarak yetiştirilen bitkilerdir. Sideratlar arasında baklagiller (yonca, soya fasulyesi, bezelye), turpgillerden sebzeler (çeşitli hardal çeşitleri, kolza tohumu, turp, şalgam yeşillikleri), tahıllar (buğday, sorgum, çavdar, yulaf) bulunur. Sideratlar veya yeşil gübre bu şekilde uygulanır – 5 cm’yi geçmeyecek şekilde sığ olarak, kürekle toprağa gömülür, sürülür veya kürekle kazılır, biçilir ve çürümeye bırakılır.

Bahçeyi gübrelemek için mineral gübreler
İlkbaharda toprak mineral gübrelerle gübrelenebilir. İkincisi, örneğin potasyum ve azotlu gübreler gibi bir kimyasal elementten oluşabilir ve birkaç elementten karmaşık olabilir. Mineral gübrelerle beslenme sayesinde bitkiler hızla büyür ve doğurur.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir