Diyarbakır Öğretmenevi’ndeki yolsuzluk davasında yeni gelişme

“`html

Diyarbakır’daki İhale Yolsuzlukları Davası Devam Ediyor

Diyarbakır’da Milli Eğitim Müdürlüğü çerçevesinde yaşanan önemli bir ihale vurgunu soruşturması, Ağır Ceza Mahkemesi’nde ele alındı. Soruşturma kapsamında, kamu görevlilerinin de içinde bulunduğu bir grup kişinin, çeşitli ihalelere fesat karıştırdıkları belirlendi.

Toplamda 11 ayrı usulsüz işlemle haksız kazanç elde eden sanıklar hakkında Cumhuriyet Savcısı Hikmet Büyük, MASAK ve Sayıştay’ın hazırladığı, kamu zararını ortaya koyan raporları göz önünde bulundurarak hapis cezaları talep etti.

Mütalaada, doğrudan temin yöntemiyle yapılan perde alımında, Handan Eker Taşkent’in fiyat araştırma raporuna imza atmaması nedeniyle sanık Yunus Memiş’in sahte belge düzenlemesi “Resmi belgede sahtecilik” suçu olarak nitelendirildi.

Ayrıca, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’ndeki kafeterya yapımında usulsüzlükler tespit edildi. Savcı, sanıklar Yunus Memiş, Baver Sungur, Sertaç Kurşunlukaya, Tülin Aydas, Berrin Aksu, Mustafa Yaşar, Nihat ve Ahmet Güneş’in, gizli bilgi paylaşımı ile ihaleye müdahale ettiğini iddia etti, ancak bu iddialara dair yeterli delil bulunamadı.

Savcı, bu sanıkların görevlerini kötüye kullanmalarından dolayı cezalandırılmalarını talep etti.

Öğretmenevi İhalelerinde Usulsüzlük İddiaları

Öğretmenevi kafeteryası ile ilgili ihale ve usulsüzlükler konusunda detaylar veren savcı, Öğretmenevi müdürü Yunus Memiş’in gizli bilgileri ihale alan firmayla paylaşarak diğer firmaların katılımını engellediğini belirtti. Bu nedenle, sanıklar Ahmet, Muzaffer, Hüseyin Güneş ve Remzi Sürek hakkında ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla cezalandırılmaları istendi.

Esnaf Odası Başkanına Cezanın Yolu Açıldı

İhaleye ilişkin Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’na da ceza verilmesi talep edildi. Mesleğini kötüye kullanan Yunus Memiş’in istediği rakamı Ebedinoğlu’na yazdırması nedeniyle resmi belgede sahtecilik suçlamasıyla her ikisinin de cezalandırılması istendi.

Öğretmenevi restoranının işletilmesine dair yapılan usulsüzlük sebebiyle, ihale komisyonu başkanı Mustafa Yaşar hakkında da benzer suçlamalar yöneltildi. Bu durumda, yasaklı bir firmaya ihale verilmesi sebebiyle 5 sanığın ihale menfaatine müdahale ettikleri iddiaları gündeme geldi.

Diyarbakır ihale davası

Devlet Kaynaklarını Kötüye Kullanma İddiaları

Şebeke ışıklandırması ile ilgili uygulamalarda sanıklar Yunus Memiş ve Yusuf Vural’ın kamu kaynaklarını kötüye kullandıkları öne sürüldü. Ayrıca, Öğretmenevi Müdürlüğü’nde sabah kahvaltısı hizmet alımı için yapılan ihalenin yasaklı bir firmaya verildiği kaydedildi ve bu durumda 9 sanığın ihaleye fesat karıştırmaktan cezalandırılması talep edildi.

Kirayı Elden Alıp Zimmetine Geçirme Suçlaması

Öğretmenevi Konferans salonunun kiralama süreciyle ilgili ciddi usulsüzlüklerin olduğu ortaya kondu. Sözleşmelere ve mali kayıtlara dayanarak, elden kabul edilen kiraların kamuyu zarara uğrattığı belirtildi. Yunus Memiş ve Berrin Aksu’nun kiralama bedellerini bankalar aracılığıyla değil, elden alarak zimmetlerine geçirdikleri ileri sürüldü.

Yunus Memiş davası

Ses Kaydı Skandalı ve Diğer Suçlamalar

Sanık Yunus Memiş’in eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer’in konuşmalarını gizlice kaydettiği ve bu görüntüleri Youtube’da yayınladığı öne sürüldü. Savcı, onun hukuka aykırı olarak başkalarının özel hayatını ifşa ettiği için ceza verilmesini talep etti.

FETÖ İlişkileri ve Usulsüz Çalıştırmalar

Yunus Memiş’in, Öğretmenevi personeli olarak atanmış olan ancak FETÖ’den ihraç edilen Ali Konan’ı çalıştırmaya devam ettirdiği, bu kişinin ihale süreçlerine sızarak avantaj sağladığı ifade edildi. Memiş’in, Ali Konan sayesinde birçok menfaat elde ettiği belirtilerek görevini kötüye kullanmaktan mahkum edilmesi istendi.

Davada 26 sanık yer alırken, bazı sanıklar hakkında 25 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, delil yetersizliği nedeniyle beraat bekleyen sanıklar da mevcut. Sanıklardan Mustafa Yaşar’ın ise yargı süreci devam ederken vefat ettiği bildirildi.

Yolsuzluk davası

Rüşvet ve Usulsüzlük İddiaları

Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş, 2015 genel seçimlerinde AKP’nin 3. sıra milletvekili adayı olmuş fakat soruşturmalar nedeniyle adaylıktan çekilmiştir. hakkında yapılan iddialar arasında, ihale bedeli üzerinden KDV’yi rüşvet olarak alması ve elden para alarak çeşitli işleyişlerde kamuyu zarara uğratması da yer alıyor. Ali Konan’ın ifadesine göre, Memiş, ihalelerde haksız kazanç sağlama yöntemlerini sıkı bir şekilde uygulamaktaydı.

Ali Konan’ın İtirafları

  • Yunus Memiş, tüm ihalelerde firmalardan haksız kazanç elde etmek amacıyla rüşvet alıyordu.
  • Memiş, bazı alanlarda sahte belgeler kullanarak çeşitli suçlar işledi.
  • FETÖ nedeni ile ihraç edilen Ali Konan’ın, belirli bilgileri sızdırarak Yunus Memiş’in kara kutusu olduğu iddiaları da gündemde.

Sonuç

Öğretmenevi ile ilgili yanıtı beklenen birçok soru dikkat çekiyor. Eğitim hizmetleri alanındaki bu yolsuzluklar, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve bu tür usulsüzlüklerin önüne geçmek için yürütülen çalışmaların daha da artırılması gerektiği vurgulanıyor.

“`