2021’de hayata veda eden Çin’in en tanınmış filozoflarından Li Zehou’nun beyninin dondurulduğu bildirildi.
Çin basınında yer alan haberlere göre, sürgünde yaşadığı ABD’de ölen Li, hayatı boyunca ulusal kültürün beyin üzerindeki etkilerini inceledi ve bu konuda çalışmalarda bulunulması için beyninin dondurulmasını istedi. Çalışmalarında Çin ve Batı felsefeleri arasında bağ kurmaya çalışan ünlü isim, beynin farklı düşünme biçimlerinin kültürel farklılıkları tetiklediğine inanıyordu.
Muhalif görüşleri nedeniyle ülkesinde bir dönem yasaklı isimler arasında yer alan Li, 91 yaşında ölmeden önce teorisini destekleyen kanıtlar bulunması için beyninin dondurularak incelenmesini istemişti.
225 KİŞİNİN DONMUŞ BEDENLERİ SAKLANIYOR
Çinli akademisyen, Arizona’daki Alcor Hayatı Uzatma Derneği’ne beynini dondurmaları için 80 bin dolar ödedi. Gelecekteki teknolojik gelişmelerle beyninin sırlarının ortaya çıkarılacağını düşünen Li, beyninin 500 yıl süreyle dondurulmasını talep etti.
Şirketin, gelecekte teknolojik gelişmelerle dirileceklerine inanan 225 kişinin cansız bedenlerini de dondurduğu belirtildi. ABD’li şirkete göre, eksi 196 derecede sıvı nitrojen içinde dondurulan bedenler, gelecekte tıbbın insanları dirilteceği günün gelmesini bekliyor.
YILLARCA KORUMAK MÜMKÜN MÜ?
Sperm, yumurta ve deri gibi canlı organizmaların dondurulması tıpta sık uygulansa da ölülerin dondurulması bilimsel olarak tartışma yaratıyor. Bazı bilim insanları uygulamayı “bilim kurgu” diye niteliyor.
King’s College London’dan Profesör Clive Coen’e göre, dünyadaki en karmaşık nesne olan beyin dondurulsa bile oksijen eksikliği nedeniyle sinirlerin ölümü önlenemiyor.
Ayrıca ölenlerin vücut parçalarının yıllar boyunca korunması da imkansız olarak görülüyor.